Δωρεάν Συμβουλευτική για την Διαχείριση του Χρόνιου Πόνου από τους Φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας από τις 8 έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση του ευρέως κοινού για την καθοριστική συμπεριφορά της φυσικοθεραπείας στην κινητικότητα, την ανεξαρτησία και το ευ ζην των ανθρώπων.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας αποφάσισε να αναδείξει ως κεντρική δράση του φετινού εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας τον Χρόνιο Πόνο και την Διαχείρισή του.

Ο χρόνιος πόνος είναι μια δυσάρεστη εμπειρία και αφορά πολλούς συνανθρώπους μας.

Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους ή 1.500.000.000 άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τον χρόνιο πόνο.

Οστεοαρθίτιδες, πονοκέφαλοι, πόνος στην μέση  είναι μερικές από τις αιτίες του χρόνιου πόνου και είναι συχνότερες στις μεγάλες ηλικίες.

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πόνος στη μέση προκαλεί περισσότερη αναπηρία από οποιαδήποτε άλλη πάθηση
  • Μόνο περίπου το 1-5% του πόνου στη μέση προκαλείται από σοβαρή νόσο ή τραυματισμό
  • Σύμφωνα με υπολογισμούς σε άλλες χώρες ο χρόνιος πόνος είναι η τρίτη πιο δαπανηρή επιβάρυνση υγείας και η κύρια αιτία της πρόωρης συνταξιοδότησης και των απουσιών εργασίας.  Η δε επιβάρυνση της οικονομίας ανά έτος είναι τεράστια.
  • Η ψυχολογική επιβάρυνση είναι έξι φορές υψηλότερη για όσους ζουν με χρόνιο πόνο, ενώ το 40% από τους πάσχοντες αναφέρουν συμπτώματα άγχους και/ή κατάθλιψης

Παράλληλα με τον εορτασμό κάθε χρόνο της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας στις 8 Σεπτεμβρίου, η χώρα μας έχει θεσμοθετήσει την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ως την Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας.

Κάθε χρόνο λοιπόν, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ, στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο αυτών ημερών, προβαίνει σε μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης του ευρέως κοινού στην Ελλάδα.

Φέτος, με κεντρικό θέμα το Χρόνιο Πόνο και τη Διαχείρισή του, οι φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,  θα δέχονται τους Πολίτες που πάσχουν από χρόνιο πόνο ΔΩΡΕΑΝ, για να τους συμβουλεύουν για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

)

Οι φυσικοθεραπευτές στηρίζουν άτομα με χρόνιο πόνο για να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ομάδας επαγγελματιών υγείας που αντιμετωπίζει τον χρόνιο πόνο, καθώς οι φυσιοθεραπευτές έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και την κλινική εμπειρία για να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους με χρόνιο πόνο και να τους καθοδηγήσουν μέσω ενός εποπτευόμενου προγράμματος θεραπευτικής άσκησης, θέτοντας κατάλληλους στόχους για τις ανάγκες τους και ενισχύοντας το πρόγραμμα, καθώς επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι.

Οι φυσικοθεραπευτές σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες (π.χ. ιατρούς) είναι επίσης σε θέση να προσφέρουν και άλλα μέσα για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Είναι γεγονός ότι πολλοί ασθενείς που έρχονται σε επαφή μαζί μας έχουν αυξημένο τον φόβο του πόνου και ως εκ τούτου αποφεύγουν κάθε είδους κίνηση ή άσκηση.

Ο πόνος, ωστόσο, είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός – ακόμη και αν μια δραστηριότητα είναι επώδυνη, δεν είναι πάντα μια ακριβής ένδειξη της βλάβης.

Η διατήρηση της κίνησης είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο. Η κίνηση βοηθά το σώμα να θεραπεύσει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αποφυγή της δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αναπηρίας και περαιτέρω απώλεια της ποιότητας ζωής.