Μετά το Χειρουργείο

Μετά το Χειρουργείο

 

Η έλλειψη κίνησης μετά από χειρουργική επέμβαση προκαλεί μυϊκή αδυναμία, μειώνει τη λειτουργικότητα του ατόμου και αυξάνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Οι ασθενείς χάνουν σε μυϊκή δύναμη και περιορίζεται η καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα λόγω έλλειψης σωματικής δραστηριότητας. Η καλύτερη λύση για αυτό το πρόβλημα είναι ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εποπτευόμενο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Η φυσικοθεραπεία βοηθά τους ασθενείς να ανακτήσουν τη δύναμή τους και να επιστρέψουν στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων η ανάγκη για κινητοποίηση είναι εντονότερη και πιο επιτακτική.

Η φυσικοθεραπεία βοηθά επίσης τους ασθενείς να διαχειριστούν τον πόνο χωρίς να στραφούν σε πιο ισχυρά αναλγητικά φάρμακα. Η σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση των ασθενών. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες. Αυτές βοηθούν στο να δημιουργηθεί αίσθηση ευεξίας.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τη μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι μια μετεγχειρητική απάντηση σε διάφορες περιπτώσεις χειρουργείων.

Χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης στο γόνατο ή στο ισχίο.

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη και έντονη φυσικοθεραπεία εξατομικευμένη για κάθε ασθενή. Η ανάκτηση της κινητικότητας βοηθά τον ασθενή να επιστρέψει στην καθημερινότητα του.

Αντικατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Συχνό πρόβλημα των αθλητών, πολλές φορές σε συνδυασμό με ρήξη μηνίσκου. Οι ασθενείς μπορούν να αποκατασταθούν γρηγορότερα και αποφύγουν έναν νέο τραυματισμό ενισχύοντας τους τετρακέφαλους.

Χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

Σε μια τόσο ευαίσθητη χειρουργική επέμβαση η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη. Γιατί θα βοηθήσει με απαλές διατάσεις και ασκήσεις να βελτιωθεί η ροη του αίματος στην χειρουργημένη περιοχή και σταδιακά να επανέρθει ο ασθενής στις καθημερινές δραστηριότητες.

Χειρουργική αποκατάσταση του ώμου.

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να καθοδηγήσει την αποκατάστασή του ασθενή μόλις φύγει από το νοσοκομείο. Με την κατάλληλη κινητοποίηση, το μασάζ, με την καθοδηγούμενη άσκηση και άλλες τεχνικές ο φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει στη βελτίωση του εύρους κίνησης, το συντονισμό και την ανάπτυξη της δύναμης της περιοχής του ώμου, ώστε να μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει στην εργασία, στον αθλητισμό και στα χόμπι του.

Χειρουργική συρραφή ρήξης αχίλλειου τένοντα.

Η φυσικοθεραπεία θα βοηθήσει να βελτιωθεί το εύρος κίνησης στην άρθρωση, στο συντονισμό και την ισορροπία, και θα ενισχύσει τη δύναμη στους μύες , ώστε να μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει στην εργασία και τις άλλες δραστηριότητες.

Χειρουργική ανάταξη καταγμάτων.

Η φυσικοθεραπεία μετά από ένα χειρουργείο κατάγματος είναι απαραίτητη γιατί μπορεί με διάφορες τεχνικές και μέσα να μειώσει τον πόνο και το οίδημα, να κινητοποιήσει τις δύσκαμπτες αρθρώσεις, να εμποδίσει την υπερβολική ανάπτυξη ουλώδους ιστού, να προωθήσει τη σωστή επούλωση των ιστών και με τα προγράμματα ενδυνάμωσης να ανακτηθεί δύναμη και η ισορροπία του ατόμου.