Σπονδυλική Στήλη

Σπονδυλική Στήλη

Αυχενικό σύνδρομο- ραχιαλγία- οσφυαλγία

Ο πόνος στην πλάτη δεν είναι συνήθως ένα σημάδι μιας σοβαρής ιατρικής πάθησης είναι πολύ πιο πιθανό ότι μια αδέξια κίνηση έχει τραβήξει έναν μυ ή έχει ερεθίσει έναν σύνδεσμο. Οι απλές περιπτώσεις συχνά βελτιώνονται εντός 4-6 εβδομάδων. Η διατήρηση της δραστηριότητας και η συνέχιση των φυσιολογικών δραστηριοτήτων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του πόνου στην πλάτη.

Σχεδόν ο καθένας έχει βιώσει κάποιο είδος πόνου στην πλάτη κάποια χρονική στιγμή. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να περάσει μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, ή μπορεί να εμφανίζεται επανειλημμένα και ποτέ να μην απομακρυνθεί εντελώς με σημαντικό αντίκτυπο στις καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες.

Τι προκαλεί πόνο στην πλάτη;

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προκληθεί από κακή στάση του σώματος και κακές συνήθειες. Η συσσωρευμένη φθορά και η σωματική καταπόνηση σε καθημερινή βάση μας θέτουν σε κίνδυνο να βιώσουμε πόνο στην πλάτη. Αυτό αυξάνεται με την ηλικία καθώς η σπονδυλική στήλη αρχίζει να χάνει την ευκαμψία της. Οι συνηθισμένες δραστηριότητες όπως η κηπουρική, οι οικιακές εργασίες, η αγκαλιά ενός παιδιού, το σήκωμα ενός αντικειμένου ή ακόμη και ο βήχας, μπορούν να προκαλέσουν ένα επεισόδιο οξείας οσφυαλγίας: πόνος που μπορεί να διαρκέσει για ώρες, ημέρες ή και χρόνια.

Ο πόνος στην πλάτη έχει πολλές αιτίες και παίρνει πολλές μορφές.

Η κακή στάση του σώματος φορτίζει τη σπονδυλική στήλη. Οι μαλακοί ιστοί τεντώνονται, οι μύες οι αρθρώσεις και τα νεύρα είναι σε πίεση.

Οι μικροί μυς της πλάτης βελτιώνονται γρήγορα από μόνοι τους. Αλλά σε πιο σοβαρές καταστάσεις χρειάζεται η φυσικοθεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο και τη προώθηση της επούλωσης.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι τα «αμορτισέρ» της σπονδυλικής στήλης και είναι ανάμεσα στους σπονδύλους, πάνω και κάτω. Ο δίσκος έχει μαλακό (ζελατινώδες) εσωτερικό που μπορεί να διογκωθεί (να προβάλει, να προταθεί ή ακόμα και να σπάσει σαν αποτέλεσμα μηχανικών καταπονήσεων όπως η ανύψωση ή η συστροφή). Αν και τα περισσότερα προβλήματα του δίσκου είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, οι δίσκοι φθείρονται με την ηλικία που οδηγεί στην εκφύλιση τους.

Οι σπονδυλικές αρθρώσεις μπορούν να επηρεαστούν από την εκφυλιστική αρθρίτιδα, προκαλώντας φλεγμονή στο εσωτερικό της άρθρωσης και την ανάπτυξη οστεόφυτου στις άκρες των σπονδύλων. Ο πόνος μπορεί να περιορίζεται στην πλάτη ή μπορεί να ακτινοβολεί στην κάτω κοιλιακή χώρα, στη βουβωνική χώρα, στη κνήμη ή στο πόδι.

Whiplash injury

Όταν ασκηθεί στον αυχένα μια απότομη δύναμη που προκαλεί γρήγορη και απότομη κίνηση της κεφαλής προς τα μπρός και μετά προς τα πίσω, περιγράφεται από τον όρο whiplash.

Αυτή η απότομη κίνηση τραυματίζει πάρα πολλούς μαλακούς ιστούς στην ανώτερη περιοχή του αυχένα. Τα συμπτώματα: εντοπισμένος πόνος και δυσκαμψία, μούδιασμα – μηρμύγκιασμα, διαταραχές ύπνου και δυσκολία συγκέντρωσης και αύξηση του άγχους για οδήγηση.