Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού (Covid-19) παραμένει σε εξέλιξη. Με τα τρέχοντα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας, η μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι πιθανό να είναι παρόμοια με το SARS ή και άλλους αναπνευστικούς ιούς που μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων, με άμεση επαφή και αερογενώς σε μερικές περιπτώσεις, δεδομένης της παρουσίας του ιού τόσο στο κατώτερο όσο και στο ανώτερο αναπνευστικό καθώς και της παραμονής του στον αέρα έως και 3 ώρες.

Βάσει των διαθέσιμων έως σήμερα επιδημιολογικών δεδομένων οι τρέχουσες κατευθυντήριες για τα μέτρα ελέγχου πρόληψης διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, περιλαμβάνουν:

Φυσική απόσταση (κατά προτίμηση τουλάχιστον 2 μέτρων)
Χρήση προστατευτικής μάσκας
Σωστή υγιεινή χεριών
Απολύμανση επιφανειών
Καλό αερισμό
Έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και απομόνωσή τους καθώς και άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Αναφορικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, όταν αυτή χρησιμοποιείται συνολικά οδηγεί σε μείωση του βαθμού μετάδοσης, της επιδημικής καμπύλης και του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο για το κοινό όσο και για τους εργαζόμενους και η σωστή εφαρμογή της είναι κρίσιμης σημασίας, έτσι ώστε να μην αφήνει κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας.

Επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας, όπως η φυσική απόσταση >1,5μ., η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.)